ماجراهای تنتن: راز اسب شاخدار (به انگلیسی: The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn) نام یک فیلم پویانمایی رایانهای سهبعدی ماجراجویی ساخت سال ۲۰۱۱ است که بر اساس مجموعه کتابهای معروف «ماجراهای تنتن و میلو» اثر هرژه ساخته شدهاست. کارگردان این فیلم استیون اسپیلبرگ، نویسندگان آن استیون موفات، ادگار رایت و جو کرنیش و تهیهکنندهٔ آن نیز پیتر جکسون است. داستان این فیلم ترکیبی از سه کتاب «خرچنگ پنجهطلایی» (۱۹۴۱)، «راز اسب شاخدار» (۱۹۴۳) است و «گنجهای راکهام» (۱۹۴۴) ماجرای قسمت بعدی آن میباشد.
استیون اسپیلبرگ که شخصاً یکی از طرفداران پر و پاقرص ماجراهای تنتن و میلو بهشمار میآید، پیش از مرگ هرژه، خالق تنتن در سال ۱۹۸۳ میلادی حق تولید فیلم از داستانهای وی را خرید.
داستان
در فیلم اسپیلبرگ، تن تن، به همراه سگش در بازار قدیمی شهر بروکسل، ماکت کوچک یک کشتی قدیمی قرن هفدهمی به نام یونیکورن (اسب شاخدار) را میخرد که متعلق به سرفرانسیس است که به دنبال حمله دزدان دریایی به ریاست مرد خبیثی به نام «راکام سرخپوش» (با بازی دانیل کریگ) در دریا غرق شده و گنج گرانقیمتی را با خود به قعر اقیانوس برده است. تن تن پی میبرد که سرفرانسیس، سه ماکت مشابه ساخته و نقشه گنج غرق شده را در آنها جاسازی کرده و حالا مرد شیطان صفتی به نام ساخارین که از نوادگان «راکام سرخپوش» است به دنبال آن نقشه هاست. بقیه ماجرا، رقابت تن تن وهادوک با ساخارین برای دست یابی به ماکت سرفرانسیس است.
نقدها
پرویز جاهد، منتقد سینما دربارهٔ این فیلم میگوید: «تن تن به انتظارات نسلی که با کتابهای تن تن و انیمیشنهای او بزرگ شدهاند، جواب نمیدهد، اما برای تماشاگرانی که بدون هیچ پیش آگاهی یا نوستالژی و خاطرهای از این چهره آیکونیک دنیای انیمیشن و کتابهای مصور به دیدن این فیلم میروند، نه تنها راضیکننده بلکه وجدآور است». او همچنین معتقد است: «فیلم تا جایی که تن تن به همراه کاپیتان با قایق از دست سکرین میگریزند و با هواپیمای کوچک او خود را به صحرای خشک و بی آب و علف مراکش میرسانند، خوب پرداخت شده و به اندازه کافی سرگرمکننده و هیجان انگیز است اما از آن به بعد انرژی و تحرک خود را از دست میدهد و خستهکننده میشود.
به ویژه صحنههای سراب دیدن کاپیتان در صحرا و یادآوری داستان مبارزه جد او با راکام سرخپوش، واقعاً کسالتآور است و کشش لازم را برای جذب تماشاگر ندارد. اما با ورود آنها به شهر تخیلی «باگار» در مراکش، فیلم دوباره تا حد زیادی انرژی از دست رفتهاش را باز مییابد اگرچه همچنان بیرمق است».