سلطان کمدی (به انگلیسی: The King of Comedy) پنجمین همکاری مارتین اسکورسیزی با رابرت دنیرو و همراه با بازی متفاوت جری لوییس در سال (۱۹۸۳) ساخته شد. یک هجویه تیره و تار درباره رسانه و شهرت که به وضوح با فیلمهای پرشوری که او تا به این زمان ساخته بود تفاوت داشت. این فیلم نامزد نخل طلایی جشنواره فیلم کن شد.
در مورد شکل ظاهری فیلم هم همین طور بود. فیلم جنب و جوش کمتری نسبت به سبک کاریای که کارگردان تا این زمان نشان داده بود داشت و از نماهای ساکن و برداشتهای طولانتری استفاده کرده بود.
اکسپرسیونیمی که در کارهای اخیر او بود اینجا کاملاً جایش را به سورئالیسم داده بود. با این وجود باز هم سبک اسکورسیزی کاملاً واضح بود: فیلم با این که از نیویورک دور شده بود بسیاری از ویژگیهای مشترک را از راننده تاکسی به عاریت گرفته بود. سلطان کمدی در گیشه شکست خورد اما از آن زمان تاکنون بسیار مورد ستایش منتقدین قرار گرفت و از آن استقبال شده است.
دیوید فینچر هم از نام کاراکتر دنیرو در فیلم (روبرت پاپکین) در باشگاه مبارزه به طعنه استفاده کرد.
سلطان کمدی را بزرگترین شاهکار قدر ندیده اسکورسیزی به حساب میآورند.
بازیگران
رابرت دنیرو در نقش روپرت پاپکین
جری لوئیس در نقش جری لنگفورد
ساندرا برنارد در نقش ماشا
دایان ابوت در نقش ریتا کین
داستان
«روپرت پاپکین» (رابرت دنیرو) برای رسیدن به آرزویش که تبدیل شدن به یک کمدین تلویزیونی است، هر راهی را برای نزدیک شدن به بُت خویش، «جری لانگفورد» (جری لوئیس) می آزماید و در این حال دوباره با «ریتا» (دایان ابوت)، آشنائی قدیمی که اینک در یک کافه مشغول به کار است برخورد میکند. او سرانجام پی میبرد که «جری» علاقهای به برنامه او یا آیندهاش ندارد.
در اینجا «روپرت» به کمک یکی دیگر از علاقهمندان برنامههای «جری» به نام «ماشا» (ساندرا برنارد)، او را میرباید و بهای آزادیاش را حضور در نمایش «جری» اعلام میکند. سرانجام او به استودیوی تلویزیونی راه مییابد تا تکگوئی کمیک خود را اجرا کند. «جری» نیز با کلک از دست «ماشا» خلاص میشود. «روپرت» با مأموران افبیآی به کافه «ریتا» میرود و در آنجا برنامه خودش را میبیند.
او به زودی به شش سال حبس محکوم میشود ولی پس از دو سال و نه ماه از زندان بیرون میآید. در این فاصله ظاهراً چهره مشهوری شده و اکنون او را در حال اجرای نمایش تلویزیونی خودش میبینیم.
فهرستهای منتقدین
راجر ایبرت در نقد معروف ستایشآمیز خود به این کمدی سیاه اسکورسیزی ۴ ستاره داد.
خلاقیت اسکورسیزی در ساخت چنین فیلمی در طول زمان توسط کارگردانان بزرگی هم مورد ستایش قرار گرفتهاست که از آن میتوان به قرار گرفتن این فیلم در لیست محبوبترین فیلمهای عمر کارگردانان تحسین شده بزرگی نظیر آکیرا کوروساوای فقید یا ویم وندرس آلمانی نام برد.
در فهرست ۵۰۰ فیلم برتر تاریخ سینما مجله امپایر (رتبه ۸۷)
۱۰۰۱ فیلمی که پیش از مرگ باید دید.
در فهرست ۱۰۰ فیلم برزرگ تمام تاریخ مجله توتال فیلم (# ۸۵)