خسرو پرویزی (زاده ۱۳۱۱ آبادان، درگذشته ۱۳۹۱ در لس آنجلس) نویسنده، کارگردان و خبرنگار اهل ایران بود.
او فعالیت هنری خود را در سال ۱۳۳۲ به عنوان خبرنگار و نویسنده مجلههای جهان سینما و ستاره سینما آغار کرد. فعالیت حرفهای او در سینما با نویسندگی، کارگردانی و تدوین فیلم بیستارهها در سال ۱۳۳۸ آغاز شد.
زندگینامه
پرویزی در سال ۱۳۱۱ در آبادان به دنیا آمد. او پیش از دوره ملی شدن صنعت نفت به تماشای فیلمهای آمریکایی و انگلیسی که در سینماهای شرکت نفت خوزستان به نمایش گذاشته میشد مینشست. پس از آن فعالیت سینمایی خود را با نوشتن مطالب سینمایی و ارسال آنها به مجله جهان سینما آغاز کرد. پس از مدتی به تهران رفت و در مجله ستاره سینما در کنار منتقدانی همچون هژیر داریوش، بهرام ریپور، پرویز دوایی و پرویز نوری به نوشتن مطالب سینمایی پرداخت. در همان زمان صفحه «دور و بر استودیوهای فیلمسازی ایران» در این مجله به نوشتههای او اختصاص داده شد. پرویزی در این صفحه برای اولین بار به انعکاس خبرهایی از فعالیت و تولیدات استودیوهای فیلمسازی تهران پرداخت. موفقیت این صفحه نزد خوانندگان باعث دوام انتشار این گزارشها به مدت دو سال شد. در این مدت پرویزی با شرایط فیلمسازی و تهیهکنندگان فیلم آن دوره آشنا شد. این آشنایی مقدمهای شد برای ورود خسرو پرویزی به عرصه کارگردانی.
فعالیت هنری
پرویزی با فیلم بیستارهها در سال ۱۳۳۸ به فعالیت حرفهای خود در سینما روی آورد. او تا سال ۱۳۵۵ مجموعاً بیست و هفت فیلم ساخت که به گفته خودش، ساخت پانزده فیلم تجاری و عامهپسند در آن میان به او تحمیل شده بود.
پرویزی علاوه بر فیلمهای سینمایی به ساخت فیلمهای مستند نیز میپرداخت، از میان آنها میتوان به مستند تهران ۵۱ اشاره کرد که ویژگیهای اجتماعی و اقتصادی تهران را در سال ۱۳۵۱ ثبت کردهاست. فیلمبرداری تهران ۵۱ دوازده روز به درازا انجامید و به ارائه تصویری از بینظمی تهران میپرداخت. از دیگر مستندهای پرویزی میتوان از مستند بر باد نام برد که به اتلاف انرژی و منابع حیاتی در تهران مصرفزده اشاره میکند.
پرویزی در سال ۱۳۵۵ به همراه خانوادهاش به آمریکا مهاجرت کرد. ابتدا با اولین نشریه فارسیزبان در لس آنجلس با نام ایران پست به همکاری پرداخت و سپس کلاسهایی جهت آموزش کارگردانی و فیلمبرداری دایر نمود.
درگذشت
او در سال ۱۳۹۱ در سن هشتاد سالگی بر اثر سکته قلبی در بیمارستانی در لس آنجلس درگذشت.