فرانسیس اسکات کی فیتزجرالد (به انگلیسی: Francis Scott Key Fitzgerald) (زاده ۲۴ سپتامبر ۱۸۹۶ - درگذشته ۲۱ دسامبر ۱۹۴۰) نویسنده آمریکایی رمان و داستانهای کوتاه بود. آثار فیتزجرالد نمایانگر عصر جاز در آمریکا است. او به عنوان یکی از نویسندگان بزرگ سده بیستم میلادی شناخته میشود. شناختهشدهترین اثر او رمان گتسبی بزرگ است که اولین بار در سال ۱۹۲۵ منتشر شد.
زندگی
وی در سینتپال مینهسوتا در خانوادهای کاتولیک و ایرلندی از طبقهٔ متوسط دیده به جهان گشود.
از ۱۸۹۸ میلادی تا ۱۹۰۱ میلادی را در سیراکیوز، نیویورک و پس از آن در سالهای ۱۹۰۳ میلادی تا ۱۹۰۸ میلادی را در بوفالو واقع در نیویورک گذراند و در همانجا وارد آکادمی ناردین شد. هنگامی که پدرش از کمپانی پروکتر اند گمبل اخراج شد، خانوادهاش به مینهسوتا بازگشت و اسکات وارد آکادمی سنت پاول شد.
هنگامی که ۱۳ ساله بود نخستین رمان کارآگاهی خود را در روزنامه مدرسه به چاپ رساند. در ۱۶ سالگی برای کوتاهی در درس خواندن از آکادمی سنت پاول اخراج شد. سپس به مدرسه نیومن رفت و در سال ۱۹۱۳ میلادی وارد دانشگاه پرینستون شد.
فیتزجرالد سال ۱۹۳۷ پس از بستن قراردادی با کمپانی رسانهای «امجیام» به لسآنجلس مهاجرت میکند. وقتی فیتزجرالد داستان کوتاه «دمای هوا» را در سال ۱۹۳۸ نوشت در مجله «اسکوایر» فیلمنامه و داستانکوتاه مینوشت و روی رمان تمامنشدهاش به نام «عشق آخرین تایکون» کار میکرد.
داستان کوتاه دمای هوا دربارهٔ «اِمِت مونسن»، نویسنده ۳۱ ساله الکلی است که به بیماری قلبی دچار است و داستان در لسآنجلس اتفاق میافتد. براساس توصیفی که خبرگزاری آسوشیتدپرس از این داستان دارد، مونسن «بسیار خوشعکس» است، «لاغر و زیبایی مرموزانه» دارد و داستان بهطور واضح سینمایی است.
اسکات فیتزجرالد ۲۱ دسامبر ۱۹۴۰ درگذشت و روزنامه نیویورکتایمز در خبر درگذشت او نوشت: «آینده حرفهای درخشان او آنطور که باید هیچوقت تحقق نیافت.»
آثار
از اسکات فیتز جرالد تاکنون پنج رمان و یک مجموعه داستان کوتاه به فارسی ترجمه شده است:
این سوی بهشت، ترجمهٔ سهیل سمی، انتشارات ققنوس
زیبا و ملعون، ترجمهٔ سهیل سمی، انتشارات ققنوس
گتسبی بزرگ، ترجمهٔ کریم امامی، انتشارات نیلوفر
لطیف است شب، ترجمهٔ اکرم پدرام نیا، انتشارات قطره
آخرین قارون، ترجمهٔ علیرضا کیوانی نژاد، انتشارات چشمه
بازگشت به بابل (شامل سه داستان بازگشت به بابل، جام کریستال و دههٔ گمشده)، ترجمهٔ بنفشه جعفر، انتشارات روزگار نو